Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Doorgaan naar content
CBYTE Digital Website
Kennisartikel

GitOps: de sleutel tot soepele softwareontwikkeling!

In de wereld van softwareontwikkeling draait alles om samenwerking en efficientie. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet dat de dingen soepeler verlopen en sneller gedaan worden? GitOps, helpt ons bij efficiëntie en samenwerking! Maar wat houdt GitOps precies in en waarom wordt het steeds populairder onder softwareontwikkelaars?

GitOps: de sleutel tot soepele softwareontwikkeling!

GitOps, helpt ons bij efficiëntie en samenwerking! Maar wat houdt GitOps precies in en waarom wordt het steeds populairder onder softwareontwikkelaars?

WAT IS GITOPS?

GitOps is een benadering van softwareontwikkeling die de kracht van Git, een versiebeheersysteem, combineert met de principes van DevOps, (Development en Operations). Het maakt gebruik van Infrastructure as Code (IaC) om het beheer van IT-infrastructuur te automatiseren. Met GitOps wordt de volledige IT-infrastructuur, inclusief servers, databases en netwerkconfiguraties, beschreven in code en beheerd via Git-repositories. Alle onderdelen worden als het ware ingeprikt om zo de software te bouwen. Ook bestaande elementen kunnen hergebruikt en waar nodig aangepast worden.

DUBBEL ZO SNEL EEN SERVER DE LUCHT IN!

Het handmatig opzetten van een eenvoudige server was altijd een tijdrovende klus die gemakkelijk een ruime dag in beslag kon nemen. GitOps heeft daar verandering in gebracht. Met deze aanpak kunnen we nu in slechts een dagdeel een complete server opzetten, zonder gedoe. Dit betekent dat klanten kunnen profiteren van snellere, efficiëntere en kosteneffectieve oplossingen.

VOORDEEL VOOR KLANTEN ÉN SOFTWAREONTWIKKELAARS

Traceerbaarheid

GitOps maakt het voor softwareontwikkelaars gemakkelijker om samen te werken en wijzigingen te traceren. Door alle wijzigingen en configuraties vast te leggen, wordt de ontwikkelingsgeschiedenis volledig traceerbaar. Dit zorgt voor een beter inzicht in de status of het nu gaat om vandaag, vorige week of vorig jaar.

Efficiëntie

Met GitOps wordt het bouwen, implementeren en beheren van IT-infrastructuur geautomatiseerd, wat de kans op menselijke fouten aanzienlijk vermindert en het proces aanzienlijk efficiënter maakt. Ontwikkelaars kunnen snel nieuwe wijzigingen implementeren en eventuele fouten eenvoudig herstellen door terug te keren naar eerdere versies. Dit vertaalt zich niet alleen naar tijdwinst en nauwkeurigheid, maar ook naar kostenbesparingen voor de klant.

Tijd tot markt

Door het automatiseren van het infrastructuurbeheer kunnen ontwikkelaars sneller nieuwe functies en updates naar productie implementeren. Dit verkort de time-to-market en stelt ons in staat om sneller te reageren op behoeften van onze klanten.

Kostenbesparing

Handmatig beheer van IT-infrastructuur kan tijdrovend en kostbaar zijn. Met GitOps kunnen wij kosten besparen door het gebruik van templates en automatisering om de infrastructuur efficiënter te beheren.

Controle

Ook maakt GitOps het mogelijk om wijzigingen in bijvoorbeeld de database door collega’s te controleren. Waar eerst een wijziging niet traceerbaar en gelijk definitief is, kunnen we nu met vierogen controleren voordat het live gaat.

DAAROM WERKEN WIJ MET GITOPS

GitOps biedt ons als softwareontwikkelaars een krachtig gereedschap, waar niet alleen wij, maar ook onze klanten de vruchten van plukken. Door de combinatie van Git en DevOps kunnen we efficiënter samenwerken, veranderingen nauwkeurig volgen en onze klanten altijd voorzien van de laatste updates. Resultaat: Een snellere time-to-market, minder fouten en lagere operationele kosten. Klanten profiteren van een hogere kwaliteit van product en service, maar bovenal: Een verbeterde prijs-kwaliteitverhouding.

Geschreven door

Avatar
Martijn van de Wetering 24 apr. 2024

Topics